Research & Development

Hart-en vaatchirurgie

Binnen de hart-en vaatchirurgie worden biomaterialen, zoals het hartzakje van varkens of runderen, gebruikt bij operaties waar kapotte weefsels worden gerepareerd. Echter, de huidige generatie biomaterialen verkalkt binnen tien jaar, waardoor een nieuwe operatie noodzakelijk is, met bijbehorende verhoogde risico’s op overlijden, complicaties en kosten. Er is dus research nodig naar betere biomaterialen voor de hart-en vaatchirurgie.

Een veelbelovende techniek is decellularisatie (celvrij maken) van biomaterialen door middel van superkritisch CO2 (scCO2). De eerste experimenten in het laboratorium hebben laten zien dat deze methode mild, maar effectief is, met de unieke eigenschap van behoud van zijn sterke mechanische eigenschappen. Daarnaast lijkt het mogelijk om met scCO2 weefsels te impregneren en te steriliseren.

Dit project richt zich op pre-klinisch onderzoek en brengt de kansen en onmogelijkheden (risico’s) van scCO2 gedecellulariseerde en/of gesteriliseerde hartzakjes voor de hart-en vaatchirurgie in kaart. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de expertise van het Thorax Centrum Twente, het Radboudumc en de Universiteit Twente. De Europese Unie en het Operationeel Programma Oost ondersteunen dit project door middel van een subsidie voor het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (PROJ-00238).

OP OOST Europees Fonds voor Regionale Ondersteuning

Contract Manufacturing